Lichtbril voor het verbeteren van je slaap

Met een Lichtbril van Propeaq slaap je beter

Een lichtbril kan je helpen met een goede slaap. Goede slaap is ongelooflijk belangrijk voor de gezondheid. Het is net zo belangrijk als gezond eten en voldoende lichaamsbeweging. Helaas verstoort onze Westerse levensstijl het natuurlijke slaapritme. Zo slapen we tegenwoordig minder dan vroeger en de kwaliteit van onze slaap is ook afgenomen. Kunstlicht heeft de dag opgerekt en de regelmaat uit het waak/slaapritme gehaald.

Ritme

Het ritme en de opeenvolgende tijdsblokken waarmee we wel of juist geen blauw licht waarnemen is de kern voor goede slaap. Dit ritme is aan te passen met de lichtbril. Dit doen we door 30 minuten blauw licht (daglicht) in de ochtend. Daartegenover gebruiken we juist het filteren van blauw licht in de avond. 30 tot 45 minuten voor het slapen gaan is voldoende. Natuurlijk kunnen er andere redenen zijn voor een slechte slaap. Wanneer een goed slaap/waak ritme niet bereikt kan worden met lichttherapie, ligt de oorzaak vaak veel dieper. Bijvoorbeeld op medisch of psychologisch vlak. Raadpleeg in deze gevallen uw behandelend arts of deskundige.

lichtbril lichttherapie

TIEN REDENEN VOOR GOEDE SLAAP

De lichtbril van Propeaq kan een goede nachtrust ondersteunen. Tien voorbeelden van die voordelen vind je hieronder:

  1. Korte slaap verhoogt het risico op gewichtstoename en obesitas.
  2. Mensen die voldoende slapen, eten doorgaans minder en krijgen dus minder calorieën binnen.
  3. Goede slaap zorgt voor een beter geheugen en een betere concentratie.
  4. Goede slaap verbetert fysieke- en sportprestaties.
  5. Minder dan 7-8 uur slaap is gerelateerd aan een verhoogde kans op hartfalen.
  6. Bij slechte en korte slaap is er een verhoogde kans op diabetes type 2.
  7. Depressie is sterk gerelateerd aan slechte slaap en slaapstoornissen.
  8. Een goede nachtrust verbetert het functioneren van je immuunsysteem.
  9. Slaaptekort heeft een negatieve invloed op onze emoties en bemoeilijkt sociale interactie.
  10. Slechte slaap verhoogt de kans op infecties.

ONDERZOEKEN

Propeaq lichttherapie is gebaseerd op wetenschappelijke studies waarbij de condities voor optimaal presteren en slapen wordt onderzocht. Deze inzichten heeft Propeaq vertaald naar patenten die in hun innovatieve producten zitten verwerkt, waaronder de lichtbril. De betrokkenheid bij onderzoek zit in het DNA van Propeaq. Zo zijn zij betrokken bij BioClock, een consortium van Nederlandse kennisinstellingen en bedrijven. Onder leiding van Bert van der Horst, hoogleraar Chronobiologie en Gezondheid gaat een team onderzoekers van het Erasmus MC, TNO en het RIVM, de verstoring van de biologische klok door nachtwerk kwantitatief in kaart brengen. Van der Horst: ‘In een studie bij zeilers van de Volvo Ocean Race hebben we kandidaat biomarkers gevonden met dezelfde mate van verstoring van de slaap-waakcyclus als bij nachtwerkers. Deze biomarkers bieden een unieke basis voor het ontwikkelen van gepersonaliseerde rooster-, voedings- en blauw lichtadviezen om nachtwerk-gerelateerde gezondheidsrisico’s te verminderen.’

Het VieCuri Medisch Centrum in Venlo doet onderzoek naar het gebruik van de Propeaq lichtbril en kijkt of blauw licht een effect heeft op het dag-nacht ritme. Onderzocht wordt of dit een positief effect heeft op vermoeidheid- en alertheidsklachten. Jos le Noble is één van de initiatiefnemers van het project en arts op de Intensive Care: “Wij hopen dat met deze lichtbril zorgverleners minder klachten ervaren tijdens de nachtdienst, minder mensen ziek worden, mensen meer plezier hebben in het werk en de kwaliteit van het werk gaat verbeteren.”

Meer interessante artikelen kun je vinden in ons nieuwsoverzicht