Airco is ook verwarming

Airco als verwarming is een interessante mogelijkheid voor verduurzaming

Veel woningen worden tegenwoordig voorzien van een airconditioning. Door het gebruik van een airco is je woning of kantoor voorzien van een aangename temperatuur in de zomer. Maar een airco als verwarming gebruiken is dat ook mogelijk? De ingebouwde warmtepomp zorgt er in de zomer voor dat de warmte van binnen naar buiten wordt verplaatst voor verkoeling. Wat veel mensen niet weten is dat dit proces in de winter ook omgedraaid werkt, als een lucht-lucht warmtepomp.

Het is mogelijk om met een airco je woning of te verwarmen, zelfs als het buiten vriest. Een monoblock airco is ook verwarming en dat geeft een extra voordeel bij de aanschaf van een airco. Het principe bij verwarmen berust niet op het opwekken van warmte maar het verplaatsen van warmte. Dit is een zeer efficiënte wijze van verwarmen met zelfs een hoger rendement dan van een cv-ketel.

Airco als verwarming in de winter

Let wel op bij de keuze van een airco die je wilt gebruiken als verwarming in de winter, wat de aangegeven buitentemperaturen zijn. Want je wilt wel dat de airco goed blijft functioneren. Zeker voor verwarming want als het buiten onder een bepaalde temperatuur komt, zijn veel airco’s minder effectief.

AIrco als verwarming
Buitentemperaturen

Een monoblock airco van het merk Fintek functioneert goed bij buitentemperaturen tussen de +43 en -8 graden Celsius. Diverse modellen zijn geschikt voor temperaturen tussen de +52 en -15 graden Celsius waarbij er zelfs een model is dat blijft functioneren tussen de +52 en -30 graden Celsius.

Stroomverbruik van een elektrische verwarming vergeleken met een monoblock airco

Wanneer je een 1000 Watt elektrische kachel in huis zou gebruiken, wil dit zeggen dat je 1000 Watt onttrekt aan het elektriciteitsnet. Deze elektrische energie wordt omgezet in 1000 Watt warmte. De kachel is de bron van de warmte. Het rendement is dan 100%. Het rendement van een cv-installatie is gemiddeld iets lager met 96%. De meest geavanceerde cv-ketels kunnen een rendement behalen van 107%.

Rendement lucht-lucht monoblock airco

rendement airco als verwarming
Energielabel

Het energieverbruik voor een lucht-lucht monoblock bestaat alleen uit de elektriciteit voor het verpompen van het koelmiddel en de ventilatoren. Stel dat we 400 Watt elektriciteit verbruiken met de airco en hiermee voor 1200 Watt aan warmte verplaatsen. Dit betekent dat er een rendement gehaald wordt van 300%. Dit maakt het zeer voordelig om je woning te verwarmen. De monoblock modellen van Fintek hebben minimaal een COPd waarde van 3,1 tot 3,78. Dit betekent een rendement van 310 tot 378%. Alle modellen van Fintek hebben dan ook een Energie label van A tot A++. Je kan dus prima je airco gebruiken als verwarming.

Wat is de COP factor?

Het rendement van een airco wordt aangeduid met de COP factor. Van het vorige voorbeeld uitgaande is de COP factor, 1200/ 400 = 3. Deze factor 3 is tegenwoordig heel normaal. Hoe hoger de COP factor, hoe energiezuiniger het toestel werkt. Een hoge COP factor geeft wel een hogere kostprijs, echter verdien je deze dubbel en dik terug door het lagere energieverbruik.

Let dus bij de aankoop van een monoblock airco goed op de COP factor en de buitentemperatuur waarbij de airco goed blijft werken.

Verbruikskosten hoger bij een airco?

Vaak wordt gezegd dat een airco een stroomvreter is. Dit is niet waar. Een lucht-lucht monoblock airco, van 3500 Watt, neemt gemiddeld maar zo’n 875 Watt aan stroom op per uur. Dit komt neer op een gemiddeld verbruik van 500 Kwh aan stroom op jaarbasis. Deze berekening is gebaseerd op het gemiddelde temperatuurverloop in Nederland.

Wil je een lucht-lucht warmtepomp combineren met de aanschaf van zonnepanelen? Dan ben je helemaal energiezuinig bezig. Het rendement van een airco als verwarming is veel beter dan men in het algemeen denkt.

Zelf een airco plaatsen?

Een airco in huis heeft vaak een echte toegevoegde waarde. De handige klusser zal een Monoblock airco zeker zelf kunnen installeren. Bij de montage van een split airco komt veel meer kijken.

rendement airco als verwarming
Fintek Oslo DCI

Het is als particulier niet toegestaan om een airconditioningsysteem zoals een Split Unit of Multisplit Unit Airco zelf te installeren. Zulke systemen beschikken over gefluoreerde broeikasgassen (koudemiddelen) en deze zijn bijzonder schadelijk voor het milieu. Het is door de Europese wetgeving precies geregeld hoe om te gaan met deze gassen. Je moet als bedrijf daarom in het bezit zijn van een F-gassen bedrijfscertificaat. Je dient de installatie daardoor over te laten aan een erkend bedrijf.

De voor en nadelen
Voordelen van een monoblock airco
  • De geavanceerde technologie zorgt voor een optimaal rendement en een maximale energiebesparing. De units zijn compact en in iedere ruimte te installeren.
  • Met een airco is een kamer veel sneller op temperatuur dan met een traditionele cv-installatie
  • Een airco is veel effectiever in verbruik dan een cv-ketel en daarmee beter voor de portemonnee.
  • Je mag de monoblock zelf installeren. Er is geen dure STEK installateur nodig.
  • De airco zorgt voor verwarming in de winter en verkoeling in de zomer.
  • Een airco filtert irriterende stoffen zoals stuifmeel en andere stoffen uit de lucht.
  • Een airco ontvochtigt de lucht.
Nadelen van een monoblock airco
  • Er komt een unit in je woonkamer of andere ruimte te hangen.
  • Iedere unit heeft twee gaten naar buiten nodig.
  • Een airco maakt meer geluid (luchtverplaatsing) dan een traditionele cv-installatie
  • Indien je iedere ruimte wilt koelen en/of verwarmen, kan de installatieprijs hoger zijn dan bij een traditionele cv-verwarmingsinstallatie.

Ben je op zoek naar een oplossing op maat voor jouw situatie? Neem snel contact met ons op!

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Marktconcurrent
Average rating:  
 0 reviews