Goede voornemens voor 2020

Goede voornemens voor 2020 wie heeft ze niet?

Goede voornemens voor 2020

We kennen allemaal het 1 januari fenomeen genaamd goede voornemens. De standaard dingen zijn toch wel: afvallen, stoppen met roken, meer sporten, meer tijd voor mezelf en/of partner nemen, gaan reizen, meer tijd voor familie en vrienden en noem maar op. Wat we eigenlijk zeggen tegen onszelf is dat we niet tevreden zijn met wat we zijn en wat we doen. Want als je eerlijk bent naar jezelf wil je eigenlijk je manier van leven aanpassen en zijn de dingen die op het lijstje van goede voornemens voor 2020 staan allemaal items die, dat denk je tenminste, daaraan gaan bijdragen. Een moeilijk woord voor deze steeds weer falende goede voornemens is symptoombestrijding. Vrij vertaald je dweilt met de kraan open.

De meeste goede voornemens voor 2020 kunnen worden samengevat in; Ik wil beter in mijn vel zitten en tevreden/gelukkig zijn. Nu is dat tevreden/gelukkig zijn voor al een geestelijke gesteldheid, maar daar kan je ook lichamelijk aan werken. Men zegt niet voor niets: Een gezonde geest in een gezond lichaam. Er is gewoon een verband tussen die twee. Dit is duidelijk een gevalletje van de een heeft de ander nodig. Waar kan je nu het beste beginnen met een prettiger en daarmee leuker leven leiden?

De meest voorkomende goede voornemens zijn afvallen en fitter worden

Goede voornemens voor 2020

Niemand is hetzelfde is ook weer zo een heerlijk cliché. Heeft zeker een kern van waarheid. Maar is ook weer betrekkelijk als je kijkt naar de goede voornemens van 2020 van al die individuen. Er is dus blijkbaar wel een gemene deler die ons allen verbindt. Het meest voorkomende goede voornemen is nog altijd afvallen. Afvallen wordt op de voet gevolgd door stoppen met roken en meer gaan bewegen. Hieruit kunnen we opmaken dat beter in je vel zitten eigenlijk gewoon letterlijk moet worden genomen. We willen blijkbaar allemaal fitter, slanker en gezonder zijn want we voelen ons vol gevreten dik, en hebben een slechte conditie. Tenminste dat zou je denken als je de goede voornemens lijstjes bekijkt.

Afvallen, maar wat is slim?

Een gezond gewicht is de basis voor goed en tevreden in het leven staan. Er zijn maar weinig mensen met flink overgewicht die ook een tevreden zelf beeld hebben. Met andere woorden afvallen is denk ik het belangrijkste van alle goede voornemens voor 2020. Niet specifiek voor het afvallen maar als basis voor een leuker en meer tevreden leven. Voor de een werkt dan een dieet en voor de ander minder alcohol. Wat voor jou werkt moet je toepassen. En als je dan aan de slag gaat met je goede voornemens moet je wel goed meten. Want er is niets zo motiverend als aantoonbaar resultaat. Meten doe je met een weegschaal. Het liefst een weegschaal die niet alleen je gewicht maar ook vet, vocht, spiermassa en BMI meet. Vergeet niet om daarnaast ook met een ouderwetse centimeter lint diverse omvangen te meten zoals buik, borst, dijen en bovenarmen. Zeker als je ook gaat sporten is gewicht alleen niet de juiste meet methode. Centimeters zijn dan minstens zo belangrijk.

Leer te luisteren naar je lichaam

Voor sommige mensen zal de methode van Andrew Dasselaar prima werken. HIj heeft geweldige resultaten geboekt met vooral goed luisteren naar zijn lichaam. Eten wanneer je lichaam daarom vraagt en gaan bewegen. Ook de Bootclub heeft prima richtlijnen waarmee je zomaar 1 kilo per week kan afvallen zonder dat je op dieet gaat.

UIteindelijk komt het allemaal neer op een gecombineerde leefstijlinterventie. Deze term wordt gebruikt door professionals en komt in het kort neer op:

Goede voornemens voor 2020

Een gecombineerde leefstijlinterventie richt op het verminderen van overgewicht en een gezondere leefstijl. Dit wordt aangepakt met een combinatie van gezonder eten, meer bewegen en gedragsverandering. Verschillende zorgprofessionals kunnen een gecombineerde leefstijlinterventie aanbieden, zoals diëtisten, fysiotherapeuten en leefstijlcoaches. Zij kunnen dat individueel of in teamverband doen. Deze professionals moeten voldoen aan bepaalde eisen.

Wat kost zo een leefstijlinterventie?

Per 1 januari 2019 zit de ‘erkende gecombineerde leefstijlinterventie’ (GLI) in de basisverzekering. Op dit moment zijn er 3 erkende GLI’s. Zorgverzekeraars bepalen zelf welke GLI zij vergoeden. er is SLIMMER van de GGD Noord en Oost Gelderland, BeweegKuur GLI van Huis voor Beweging en Coaching op Leefstijl (COOL) van het expertise centrum.

Een GLI programma bestaat gemiddeld uit een project van ongeveer 2 jaar. Of je in aanmerking komt voor een dergelijk project ligt aan je BMI. Grof gezegd kom je in aanmerking als je BMI 30 is. Je kan je BMI hier berekenen als je dat wilt.

Goede voornemens voor 2020?

Goede voornemens zijn echt altijd goed als voornemen. WIl je echt wat veranderen en beter in je vel zitten dan is voor jou het beste goede voornemen om bewuster te gaan leven. Neem je gezondheid niet voor lief maar besef dat de gezondheid van je lichaam in grote mate je levensgeluk bepaalt. Ben je tevreden of zelfs blij met je lichaam dan is dat de basis voor je geluk. Maar overdrijf het niet want een perfect lichaam bestaat niet. Streef dus niet naar perfectie maar gewoon naar lekker in je vel zitten. Accepteer die mindere onderdelen zoals misschien een slappe buik of een rolletje hier of daar. Want mooi zijn zit echt van binnen en is geen gefotoshopt omhulsel.

Goede voornemens voor 2020

Marktconcurrent is de webshop voor slimme shoppers.