Foobot Luchtkwaliteit monitor

Met Foobot betere lucht voor een beter leven

Foobot is een pionier op het gebied van niet alleen innovatieve, maar ook praktische producten voor luchtmonitoring die leiden tot een verbeterde luchtkwaliteit binnenshuis. UIteraard ook voor op kantoor en school. Zeker in deze tijd waar we onze mond vol hebben over CO2 uitstoot en hoe hiermee om te gaan. We zien door alle tegenstrijdige berichten hierover zo langzamerhand de bomen door het bos niet meer. Dan is het prettig om een oude wijsheid toe te passen; “Meten is weten” Want door zelf te meten op een verantwoorde manier weet je gewoon zeker welke kwaliteit de lucht is waarin jij woont en/of werkt. De Foobot luchtkwalteit monitor is hiervoor een prima middel voor een eerlijk antwoord.

Foobot luchtkwaliteit monitor

De Foobot bevat twee sensoren die de luchtkwaliteit meten. De eerste is een VOC-sensor. VOC staat voor volatile organic compounds of vluchtige organische stoffen in het Nederlands gesproken. De VOC zijn koolwaterstoffen die eenvoudig verdampen. De concentratie wordt gegeven in ppb, delen per miljard. Daarnaast bevat de Foobot een fijnstofsensor die PM2,5-fijnstofdeeltjes met een aerodynamische diameter kleiner dan 2,5 micrometer meet. Dergelijke deeltjes kunnen diep in de longen doordringen en zijn schadelijk voor de gezondheid. Ook het Longfonds geeft op zijn website aan dat de lucht in Nederland ongezond is voor onze longen. Ongezonde lucht verhoogt, zegt het Longfonds, het risico op astma, COPD en longkanker. Ze geven zelfs aan dat er zo’n 12.000 mensen in Nederland vroegtijdig overlijden door ongezonde lucht.

De Foobot is er ook voor dummies

Foobot luchtkwaliteit monitor
Foobot luchtkwaliteit monitor

Op basis van de sensoren bepaalt de Foobot de luchtkwaliteit die wordt uitgedrukt op een schaal van 0 tot 100 waarbij een lagere waarde voor een betere luchtkwaliteit staat. Is de luchtkwaliteit uitstekend of goed, dan zal de app blauw zijn. Is je luchtkwaliteit matig of slecht, dan is de app oranje. Verder bevat het apparaat zelf een lichtstrip die eveneens blauw of oranje kleurt. De lichtstrip is daarbij verdeeld in drie gedeelten: volledig, twee derde en één derde. Gecombineerd met de twee kleuren kunnen er hierdoor zes luchtkwaliteitsniveaus weergegeven worden: van volledig blauw (uitstekend) tot volledig oranje (slecht). Je kunt de helderheid van de verlichting overigens aanpassen of op bepaalde tijdstippen uitschakelen. Prettig, want standaard is de verlichting naar mijn smaak veel te fel. Je kunt in de app ook de historie terugkijken, zowel voor de algehele luchtkwaliteit als de afzonderlijke waarden. De data in de Foobot is niet helemaal realtime, normaal wordt de app iedere vijf minuten bijgewerkt. Door twee keer te kloppen op de bovenkant, wordt de informatie in de app in realtime bijgewerkt.

Zie wat je inademt:

De Foobot luchtkwaliteit monitor is voor binnenshuis gebruik. Hij detecteert de onzichtbare en geurloze deeltjes in de lucht en maakt deze zichtbaar door de kleuren indicator op het toestel. Blauw betekent goed, oranje betekent slecht. Zeker als je bij een druk kruispunt of gewoon bij een drukke weg woont is het prettig om te kunnen vaststellen of je lucht van de kwaliteit in de Alpen inademt of toch de lucht die achterblijft nadat er een Boeing 747 is opgestegen. Het wonen naast een drukke weg is uiteraard geen voorwaarde 😉 voor het willen hebben van de Foobot luchtkwaliteit monitor.

De Foobot is Smarthome geschikt

Foobot luchtkwaliteit monitor

Een Smarthome of Huis van de Toekomst is allang geen utopie meer. Veel mensen hebben al een vorm hiervan in huis of nemen nu de eerste stappen. Bekende ontwikkelingen hierin zijn Siri van Apple en de Google Nest De Foobot luchtkwaliteit meter kan dan ook worden gekoppeld op de Google Nest, Ecobee, Amazon Echo, IFTTT, Honeywell en Lux. De voordelen van het kunnen koppelen lijken misschien wat overbodig maar dat zijn ze zeker niet. In diverse omgevingen waar HVAC systemen (heating, ventilation, en Airconditioning) in gebruik zijn is het afstemmen van de installatie op de real time luchtkwaltiteit gewoon effectief. En als dit dan volledig automatisch plaats kan vinden door de meet apparatuur eraan vast te koppelen wordt de werking van het HVAC systeem alleen maar beter en effectiver.