Versgemalen kofie, waarom?

Of je nu versgemalen koffie of filtermaling in je koffiemachine gooit: koffie is koffie, toch? Niet helemaal. Er zijn aardig wat verschillen tussen koffiebonen en gemalen koffie.

Koffiebonen zijn langer houdbaar dan gemalen koffie.

Wanneer koffiebonen worden gemalen, stromen de oliën uit de bonen. Hierdoor verliest gemalen koffie na een week zijn ‘verse’ smaak. Ook is het niet aan te raden om geroosterde koffiebonen langer dan anderhalve maand te bewaren, omdat de oliën dan opdrogen.

Koffie van koffiebonen is over het algemeen sterker van smaak. Dit komt door de versheid van koffiebonen, maar ook omdat filterkoffie vaak een melange is van verschillende bonen. Filterkoffie is meer mainstream, waardoor de smaken vaak minder intens zijn. Houd je van een milde kop koffie? Dan is filterkoffie aan te raden.

Koffiebonen zijn vaak iets duurder in aanschaf. Omdat gemalen koffie een melange is van allerlei bonen (lees als mix met ook goedkope bonen), is dit gewoon goedkoper. Daarnaast zijn filterkoffieapparaten goedkoper dan bonenmachine’s.

Nostalgie kan een belangrijke reden zijn om voor filterkoffie te gaan. Je moet iets langer wachten op je kopje koffie, maar ondertussen verspreidt de geur zich in huis. Dat is heerlijk wakker worden!

Wat past bij mij? Beantwoord de volgende vragen met ja of nee.

1. Ik vind het niet erg om meer geld te betalen voor een bakje koffie, als dit mij een betere koffie-ervaring biedt.
2. Ik houd van sterke koffie.
3. Ik houd ervan om te experimenteren met verschillende koffiesmaken.
4. Ik drink vaak alleen koffie (of met mijn partner).

Drie of vier keer ‘ja’? Kies dan voor een versgemalen Koffie Twee keer ‘ja’? Overweeg dan welke punten zwaarder tellen: de ja’s (bonenmachine) of de nee’s (filterkoffieapparaat). Eén of geen ‘nee’s’? Kies dan voor de standaard filterkoffie.

Of kies gewoon de Moa filterkoffie machine die ook voor de vergemalen koffie zorgt.

Koop je koffiebonen voordelig bij: