Hoe weet je als consument wat wel een goed mondmasker is?

Wat is een goed mondmasker?

Het antwoord op deze vraag is eigenlijk heel simpel. Meten is weten dus dat wordt testen. Dit testen van een mondmasker kun je eenvoudig zelf thuis doen met behulp van de volgende vijf thuis test methodes:

1. De knip test:

Als u het mondmasker open knipt moet u drie hele duidelijke lagen kunnen onderscheiden. Deze drie lagen moeten van binnen naar buiten bestaan uit:

  • een witte waterafstotende binnenlaag,
  • een tussenlaag welke de “meltblown-laag” wordt genoemd (wit),
  • een zachte absorberende buiten laag (deze is groen, blauw of wit),

Als het masker geen 3 lagen heeft, dan is het logischerwijs geen 3-laags masker.

2. De water test:

Mondmasker

Bij een kwalitatief goed mondmasker is de binnenlaag waterdicht gemaakt. Giet wat water op de binnenste laag en je zou moeten kunnen zien dat het masker het water niet door laat.

Als de andere kant wel vochtig wordt, is het dus geen 3-laags masker.

3. De vuur test:

De middelste laag van een chirurgisch masker is de zogenoemde meltblown laag. Dit is nooit gemaakt van papier. Als je het met een vlam aansteekt zal het dus ook niet branden als papier. In plaats daarvan smelt het zonder vlam.

Als je masker wel vlam vat, dan is het dus geen 3-laags masker.

4. De licht test:

Een kwalitatief goed mondmasker moet gemaakt zijn van meltblown laag, een extreem fijn gaas van synthetische polymeervezels dat de kritische binnenlaag van een masker vormt. Hierdoor kan de drager wel ademen terwijl toch de instroom van mogelijk besmettelijke deeltjes wordt gefilterd. Een manier om te testen of je masker echt is, is het tegen het licht te houden. Alleen minimaal licht mag er doorheen komen. Dus zowel teveel lichtdoorlatendheid als volledig geen lichtdoorlatendheid is in dit geval niet goed.

5. De blaastest:

Mondmasker

Een 3-laags masker heeft zoals eerder genoemd een meltblown laag die cruciaal is als filter. Deze laag is gemaakt om druppels van buitenaf te weren door ze elektrostatisch te absorberen op het oppervlak, waardoor deze niet het masker kunnen passeren. De binnen laag van het masker is daarentegen juist bedoeld om water, zweet en spuug te absorberen vanuit de drager.

De test hiervoor is zeer eenvoudig; als je een aansteker of kaars kunt uitblazen terwijl je een masker draagt, dan is de kans zeer groot dat je masker kwalitatief onvoldoende is.

Het mondmasker in Nederland

Ook in Nederland horen mondkapjes in deze moeilijke tijd bij het straatbeeld. In Nederland zijn mondkapjes in het openbaar vervoer, in het vliegtuig en in touringcars verplicht. In andere Europese landen zijn mondkapjes zelfs verplicht op alle openbare plekken. Maar ook zonder verplichting ademen we toch het liefst schone lucht in.

Het dragen van een goed mondkapje zorgt ervoor dat u en uw omgeving beter beschermd zijn tegen bacteriën en virussen. Maar dit helpt natuurlijk alleen als iedereen een kwalitatief goed masker draagt. Omdat er op dit moment veel verschillende maskers in de omloop zijn en er zelfs door mensen kapjes zelf gemaakt worden die echt niet goed beschermen is het belangrijk om jezelf te beschermen tegen Covid-19 met wel een goed mondkapje.

Koop met kennis je mondmasker!

Het grootste verschil tussen een 3-laags mondmasker en een gewoon gezichtsmasker is de meltblown (filter) laag in het masker.

De meltblown laag in een 3-laags masker is het meest belangrijke filter in het masker. De druppeltjes die virussen bevatten worden elektrostatisch geabsorbeerd op het oppervlak van deze laag en kunnen hierdoor niet het masker passeren. Als uw masker goed past, zal het chirurgische masker een basisbarrière creëren tussen uw mond/neus en de virussen.