Binnenklimaat heeft grote impact

Een goed binnenklimaat heeft een grote impact op onze gezondheid en comfort. Vooral nu we door de huidige coronamaatregelen meer dan 90% van onze tijd binnen in ons eigen huis doorbrengen.

Een vervuild binnenklimaat kan op verschillende manieren ontstaan:

 • binnenklimaat

  Te goed geïsoleerd; gebouwen worden steeds beter geïsoleerd waardoor er weinig tot geen luchtventilatie is.

 • Schadelijke stoffen zoals asbest, loodstof, en koolmonoxide. Zelfs van schoonmaakmiddelen en door het uitwasemen van bekleding kan de lucht vervuilen. Ook insecten als de huisstofmijt hebben een schadelijke invloed op het binnenklimaat.
 • Van buiten; schadelijke stoffen zoals fijnstof (uitstoot van bijvoorbeeld auto’s) komen door een open raam of via kieren naar binnen.
 • Ventilatiesystemen; als een ventilatiesysteem niet goed werkt of wanneer de filters niet tijdig worden vervangen kan het de lucht vervuilen in plaats van verversen.
 • Het branden van een open haard, koken of erger nog gourmetten, het branden van kaarsen of de vieze gewoonte om te roken.

Een vervuild klimaat in huis uit zich in de volgende problemen:

 • Onaangename geuren
 • Benauwde lucht
 • Vervuilde lucht (kooldioxidegehalte, fijnstof, CO2)
 • Droge lucht
 • Tocht
 • Een te warme of te koude binnentemperatuur
binnenklimaat

Door een vervuild binnenklimaat kunnen er meerdere problemen ontstaan zoals ademhalingsproblemen, hoofdpijn, vermoeidheid, concentratieverlies en oogirritaties. Bij luchtvervuiling kan er zelf problemen ontstaan met bijvoorbeeld uw longen.

Er zijn een gelukkig veel eenvoudige manieren om de luchtkwaliteit in uw woning of uw kantoor te verbeteren.

Luchtvochtigheid:

De perfecte luchtvochtigheid zit tussen de 40-60%. Doordat onze gebouwen steeds beter geïsoleerd worden en we in de wintermaanden de ramen veel dicht hebben kan de luchtvochtigheid snel naar beneden gaan. Verwarming in huis zorgt er ook voor dat de luchtvochtigheid naar beneden gaat. Dit probleem met het binnenklimaat is gelukkig met een luchtbevochtiger snel op te lossen.

Temperatuur:

De ideale tempratuur is voor iedereen anders. Sommige zitten het liefst in een frisse kamer terwijl anderen de voorkeur geven aan tropische temperaturen. Over het algemeen is de kamer verwarmen geen probleem maar is het in de zomer minder makkelijk om de ruimte op een aangename werktemperatuur te krijgen en houden. Hier kan een Airconditioner een mooie oplossing voor zijn.

Luchtvervuiling:

Het binnenklimaat is vaak meer vervuild dan de lucht buiten. Er zijn verschillende soorten luchtvervuiling waar u last van kunt hebben. Zoals Vluchtige Organische Stoffen (VOS), fijnstof, koolstofmonoxide (CO) en koolstofdioxide (CO2). Om deze luchtvervuiling uit de lucht te filteren kan er gebruik gemaakt worden van een luchtzuiveraar. Deze kan op basis van een Hepa filter of door middel van ionisatie.

Gelukkig zijn er tegenwoordig meerdere manieren om het perfecte klimaat te creëren. Het is verstandig om de luchtkwaliteit te blijven meten of dit in ieder geval met enige regelmaat te doen. Zo weet u precies wat de eventuele gevaren zijn en geeft het u inzicht in waar er ruimte is voor verbetering.

Meer informatie

DIt artikel is geschreven in samenwerking met Ricardo van Ommen van 02Health