Longfonds bevestigt ongezond klimaat binnenshuis

Longfonds: Nederlanders krijgen meeste fijnstof binnen in eigen huis

90 procent van de fijnstof die een gemiddelde Nederlander inademt, krijgt hij binnen wanneer hij in een gebouw is. En 80 procent daarvan krijgt hij binnen in zijn eigen woning. Dat zegt het Longfonds. „Er is daarom meer bewustzijn nodig voor het belang van schone lucht, zowel binnen als buiten”, aldus de organisatie.

Met deze verontrustende cijfers en opmerking begint het artikel in het AD van 11-6-2020 door Leo van Raaij.

Longfonds

In dit artikel geeft woordvoerder Herman Vijlbrief van het Longfonds aan dat het aanschaffen van een fijnstofmeter de moeite waard is.

Het Longfonds wil mensen een handelingsperspectief bieden om de lucht die we in huis inademen te verbeteren. Maar men denkt ook dat het verplicht stellen van een fijnstofmeter, net zoals een brandmelder niet haalbaar is. Maar waarom eigenlijk niet?

Longfonds
Atmotube Plus

We vinden een keurmerk voor veilig wonen helemaal niet vreemd. De politie en de overheid doen daar aan mee, de brandmelder is verplicht net zoals goede sloten. Waarom dan geen CO2 en een fijnstof melder?

Wat zijn de gevaren van fijnstof?

Smog door fijnstof in de lucht kan volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) astma-aanvallen, benauwdheid en hoesten veroorzaken. Ook is het slecht voor hart en bloedvaten. De gezondheidsschade is groter als de concentratie fijnstof hoger is. Patiënten met astma en andere longziekten zijn extra kwetsbaar. Net als mensen met hart- en vaatziekten. Bij ernstige smog vormen ook jonge kinderen, ouderen, mensen met suikerziekte, sporters en mensen die zwaar werk doen risicogroepen. Het is niet bekend hoeveel mensen sterven aan de gevolgen. Het RIVM schat het aantal op 7.000 tot 12.000 doden per jaar. Volgens longartsen verkort fijnstof het leven van Nederlanders met 13 maanden.

Wat zijn de gevaren van CO2

Foobot + App

Er bestaat een discussie over de vraag of CO2 in bedrijfsruimtes of thuis schadelijk is voor het binnenklimaat. Feit is dat CO2 op zich niet schadelijk is. De scheikundige verbinding CO2 is niet giftig en evenmin brandbaar, ofwel: inert. Problematisch wordt het echter wel, ook dat ligt wetenschappelijk vast, als de concentratie CO2 in met name afgesloten ruimten te hoog oploopt. Het grote probleem van CO2 is dat deze de opname van zuurstof in het lichaam tegenhoudt en gezondheidsklachten als hoofdpijn, gewrichtspijn, duizeligheid en (over)vermoeidheid kan leiden.

Bestaande klachten kunnen wel degenlijk verergeren en mensen kunnen er ook ziek van worden. Vooral astmaklachten verergeren bij een teveel aan CO2. Verder heeft onderzoek aangetoond dat infectieziekten (verkoudheid of griep) en bacteriën zich snel en gemakkelijk verspreiden in een omgeving met een te hoge CO2 concentratie.

Longfonds kom in aktie!

Uhoo

In Nederland hebben 1,2 miljoen mensen een longziekte: zij merken als eersten dat de luchtkwaliteit binnen ongezond is. Ook ouderen, zwangere vrouwen en pasgeboren baby’s zijn hier gevoeliger voor. Maar vieze lucht is voor iedereen ongezond, ook voor mensen met gezonde longen. Gezonde lucht is letterlijk van levensbelang.

Stop met het passief informeren Longfonds! Jullie hebben goede informatie op jullie website maar dat is niet genoeg. Gebruik je invloed in Den Haag en start een offensief voor schonere lucht in huis. Juist in huis want daar ademen we 90% van het gevaarlijke fijnstof in zoals jullie zelf aangeven. Wacht niet langer maar doe wat nodig is.

Kosten van een fijnstof meter

In het AD Artikel staat dat de kosten omgeveer € 270,00 zijn. DIt is misschien een gemiddelde maar er zijn gewoon hele goede fijnstof meters te koop zoals de draagbare Atmotube van € 110,00 of de Foobot die word geleverd met een App voor je telefoon van € 199,00 . Er zijn ook duurdere examplaren waarbij we de Uhoo van € 329,00 moeten zien als misschien wel de beste in de wereld. Ook de Atmotube blijft een uitgave die voor mensen met een smalle beurs echt wel even pijn doet maar op de langere termijn is geld uitgeven voor een luchtkwaltteits meter iedere euro meer dan waard.

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Marktconcurrent
Average rating:  
 0 reviews

Geef een reactie